sobota 1. septembra 2012

Neobvyklé zdroje energie

Energia je všade okolo nás, no mi ju získavame pre našu potrebu iba niekoľkými obmedzenými spôsobmi. A ešte k tomu sú veľmi často neekologické. Našiel som niekoľko zaujímavých existujúcich spôsobov ako získať energiu a pritom, nietoré môžu byť aj celkom zábavné.



Ľudia ako zdroj energie

 

Ľudské telo je naša malá osobná elektrárnička, ktorú si nosíme všade so sebou. Ľudské teplo a pohyb je vynikajúcim a dostačujúcim zdrojom energi.

Nabíjanie dychom

Brazílsky vynálezca Joco Paulo Lammoglia predstavil zaujímavý prototyp - dychovú nabíjačku Aire v podobe masky. Tá obsahuje miniatúrne veterné turbíny, ktoré sa roztočia pôsobením dychu a vytvárajú elektrickú energiu, prenášanú potom pomocou káblov do mobilného telefónu. Nabíjačku možno využívať napríklad pri čítaní či spánku, ale aj vonku počas rekreačného behu.








Podlaha stanice ako malá elektráreň

Japonci sú veľmi šikovný národ a uvedomili si tiež, že davy cestujúcich sú výborným zdrojom energie, ktorý je treba využiť. V roku 2008 v Tokiu prebehla rekonštrukcia niektorých železničných staníc, kde sa snažili túto energiu využiť. Tak sa im podarilo vytvorili podlahu s piezoelektrickým zariadením, ktoré premieňa energiu prechádzajúcich cestujúcich na elektrickú.

Keď je človek nachvíľu škrečkom

Keď sa pozrieme na fitnes centrá plné spotených a namáhajúcich ľudí, ktorý tam nechávajú kilowatty energie, mne je celkom ľúto, že táto energia nie je využitá. Postupne však po celom svete vznikajú energeticky nezávislé fitnes centrá, ktoré si túto energiu vážia a využívajú ju. Takto ich zákazníci spájajú príjemné s užitočným a dokonca si tak zabezpečujú aj lacnejšie vstupné.
Ak by ste mali záujem jeden z takých strojov sa volá S770 Pinnacel Trainer a môžete si ho kúpiť za 8500 dolárov.

Ľudské teplo

Firma Perpetua pripravuje projekt pod názvom TAGwear, ktorý vyžíva ľudské teplo na vytváranie energie dostačujúcej napríklad na nabíjanie mobilného telefónu. Využíva pritom termoelektricitu.




Pohyb prstu




Jednoduchým pohybom prstu, môžete nabiť batériu svojho mobilného telefónu, ktorá vydrží krátky hovor.











Pohyb tela 
nPowerPeg - je zariadenie, ktoré dokáže vyrábať elektrickú energiu pri pohybe, čiže premieňa kinetickú energiu na elektrickú. Takáto energia je dostačujúca napríklad na nabíjanie smartfónu.







 



 

 Cesty a diaľnice ako zdroje energie



Solárna - Tisíce kilometrov ciest a diaľnic vytvárajú obrovskú plochu, ktorá ponúka priestor pre solárnu energiu. Existuje niekoľko projektov, ktoré tento problém riešia, avšak sú pomerne finančne náročné. Príkladom môže byť projekt solar roadways.

Ďalším spôsobom ako získať energiu z ciest, je využiť obrovský kinetickú energiu pohybujúcich sa vozidiel. To sa dá využiť dvoma spôsobmi.

Piezoelektrická - Využíva piezoelektrický jav, kedy sú do ciest zabudované piezoelektrické generátory, ktoré premieňajú otrasy a chvenie na energiu. Podobne sa tento jav dá využiť pri železničnej doprave.

Magnetická - Druhý spôsob získavania energie využíva premenu magnetickej energiu na elektrickú. Pohybujúce sa vozidlá reagujú s magnetom na ceste, ktorý sa pri prechode auta pohne. Tento pohyb magnetu je v zariadení premieňaný na elektrické energiu. Tento projekt sa volá Magneter.

 

 

Sila prírody


Sila a potenciál prírody je obrovský a ani zďaleka nie je využitý.

Sila mora

Morský príliv a odliv je zdroj energie, ktorý vedeli využívať už v Rímskej ríši (samozrejme nie na výrobu elektrickej energie). V súčasnosti sa budujú po celom svete elektrárničky napríklad v New Yorku, v Indii, v Škótsku alebo Južnej Kórei, ktoré využívajú silu prílivu a odlivu. Oproti veternej alebo solárnej energii sa dá jej účinok pomerne presne vypočítať, keďže príliv a odliv sa presne opakuje.
Existujú tiež elektrárne, ktoré využívajú silu neustále prúdiacich vĺn. Takéto elektrárne sú napríklad v Austrálii, Anglicku či USA.







Solárna energia

Typ energie, ktorá nie je až taká neobvyklá a je aj pomerne rozšírená. Jej základom je fotoelektrický jav. Napriek svojmu potenciálu je však jej využitie pomerne malé. V súčastnosti sa jej venuje veľký výskum, ktorý ju neustále zlacňuje a zefektívňuje. K tomu prispeli aj nové nanotechnológie a kompozitné materiály. Jej prednosťou je, že solárne články je možné vyrábať od niekoľko milimetrových až po niekoľko metrové a dajú sa umiestniť takmer kdekoľvek. Nespornou výhodou je tiež, že slnko je nevyčerpateľný zdroj energie.

Zbieranie elektrického náboja zo vzduchu

Pre­me­na elek­tri­ny z at­mos­fé­ry (blesk) by mohla byť ďalším zdrojom energie. Tejto myšlienke sa venujú na univerzite v brazílskom Campinas pod vedením vedúceho vý­sku­mu Fer­nan­da Ga­lem­becka.

Geotermálna energia

Ide hlavne o využitie energie z horúcich geotermálnych prameňov, buď na vykurovanie a zohrievanie, alebo na výrobu energie v geotermálnych elektrárňach. Najznámejšou krajnou využívajúcou túto energiu je Island.

 

 



Veterná energia

Windtronics - veterné elektrárne nemusia vyzerať iba ako tie v Rakúsku. Windtronics priniesli elegantné a jednoduche riešenie, pričom nezabudli ani na komerčný efekt.





  

 

 

 

  

 

Iné spôsoby energie

 

Cola - zdroj energie telefónu

Čínsky vedci a firma Nokia sa spojili a vznikol z toho telefón, ktorý dokáže premieňať chemickou reakciou cukor z Coca-Coli na energiu telefónu. Netreba byť sebecký a dožičte trochu cukru aj vášmu telefónu.







Energia v jednom kroku

Vedci v USA vytvorili napájaciu bunku, ktorá sa priamo prevádza mechanickú energiu na chemickú energiu, ktorá potom môžu byť uložené a premenená na elektrickú energiu podľa potreby. Tento nový systém je rozdielny od iných podobných technológií, ktoré najprv prevedú mechanickú energiu na elektrickú energiu, ktorá je potom uložená až chemicky. Vedci tvrdia, že systém je takto efektívnejší. Ak by sa táto technológia ešte zlepšila, môže byť použitá, napríklad v podrážka topánok, a tak pri chôdzi napájať mobilný telefón.


Biologické plyny kráv - prd na zlato

V jednom americkom projekte sa snažia premeniť kravské bioplyny na energiu. Vypočítali, že priemerná krava vyprodukuje 800 - 1000 litrov metánu každý deň, tak prečo to nevyužiť.














Realácia Svet Technológií sa tiež venuje tejto téme v jednej zo svojich častí s názvom Netradičné spôsoby výroby elektrickej energie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára