sobota 7. januára 2012

Superbatérie

Profesor Paul Braun vyvinul batérie, ktoré môžu znamenať revolúciu v elektropriemysle. Jeho skupina v laboratóriu na Univerzite v Illinois vyvinula 3D nanoštruktúru pre katódy batérií, ktorá im umožňuje super rýchle nabíjanie a vybíjanie bez zníženia kapacity. Svoj vynález demonštrovali na elektródach, ktoré sa nabijú v priebehu sekúnd a dokážu napájať bežné elektronické zariadenia rovnako ako obyčajné batérie.



Kľúčom k výrobe nanomateriálu je samozostavenie. Práca na materiáli začne pokrytím povrchu malými opálovými guľôčkami tak, aby priliehali tesne k sebe. Ak by sme sa snažili takúto štruktúru vyrobiť “ručne”, bolo by to veľmi nákladné a technicky zložité. Tieto guľôčky sa však do požadovaného usporiadania dostanú samy.


Následne sa priestory medzi guľôčkami vyplnia niklom. Guľôčky sa roztopia, rozložia a čo ostane je porézna hmota podobná kovovej špongii. Vzniknutá forma sa procesom nazývaným elektrolytické leštenie obrúsi, aby sa zväčšili vzniknuté póry. Nakoniec sa celá štruktúra pokryje tenkou vrstvou aktívneho materiálu. Ako aktívny materiál môže byť použitý ľubovoľný materiál používaný na výrobu akumulátorov – skupina demonštrovala použitie na NiMH a LiIon materiáloch.

Táto štruktúra nie je pevne spätá so špecifickým materiálom, ale ide o koncept, na ktorého základe je možné vylepšovať vlastnosti už existujúcich batérií. Ide o univerzálnu štruktúru, takže ak niekto príde s lepšou akumulátorovou chémiou, koncept stále funguje.

zdroj:eveda.sk

Využitie:
- v priebehu sekúnd nabité batérie mobilov a notebookov
- revolúcia pri výrobe elektroautomobiloch, kedy zastávka na dobitie energie sa môže podobať zastávke na čerpacej stanici.

Video:
- pre super milovníkov batérií


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára