sobota 7. januára 2012

Svetlo stoj!

Hovorí sa, že „za všetkým hľadaj ženu", ale za niečím takým by ju hľadal zrejme málokto. Lene Hau, fyzička dánskeho pôvodu, v roku 1998 prvý raz v histórii spomalila svetlo na rýchlosť 17 m/s, teda na rýchlosť, ktorou dokáže levica zaútočiť na svoju korisť. Krátko potom dosiahla v obláčikoch ultra-studených atómov sodíka vo vákuu ešte väčšie spomalenie, svetlo by predbehol aj chodec.

O dva roky zase prišla s tým, že svetlo tentoraz zastavila úplne. Následne dokázala zastavené svetlo opäť prebudiť k životu. Pri tomto procese „sa svetlu neskrivil ani vlas na hlave". To jej už vynieslo jednak udelenie profesúry na Harvarde, jednak pol milióna amerických dolárov z MacArthurovej nadácie na ľubovoľné použitie.

V tomto procese nejde o nič iné než o to, že sa jej darí meniť svetlo na hmotu a naopak hmotu na svetlo. Je to vôbec prvýkrát, čo nachádza veda spôsob, ako kontrolovať svetlo hmotou a obrátene. Keby niekto pred nejakým časom povedal, že svetlo je možné preniesť z jedného miesta na druhé ,,potme", uverili by ste? A predsa je to skutočnosť. Svetlo sa vo vákuu prenáša vo forme neviditeľnej vlny! (niečo ako zazipovaný súbor).

Využitie:
- prenos veľkého množstva informácií pomocou svetla
- vývoj nových kvantových počítačov

Video:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára